De Luxe; Onsdag

Varför blir det skinn på kakao?

Det skinn som ofta syns som en guppande hinna på varm kakao har faktiskt inget med kakao att göra utan med mjölken, som den rena kakaon blandas med. Mjölk innehåller fett, och när fettet i mjölken värms upp, skiljs det från mjölkens vatten och stiger till ytan. Där kommer det i kontakt med luften, som kyler av det uppvärmda fettet och får det att stelna, varav skinnet på chokladmjölken.
På samma sätt kan det på kall sås bildas skinn, som försvinner igen, om man värmer upp såsen. Det här fenomenet hänger samman med att stärkelsen i såsen löser sig vid uppvärmning, så att fettet åter blandar sig med vattnet till en jämn massa.
Historien om kakaoskinn går flera hundra år tillbaka i tiden. Kakao utvecklades i Centralamerika och kom år 1528 till Europa med spanjorerna efter deras upptäckt av Mexico. Där kom spanjorerna i kontakt med aztekerna, som avnjöt en dryck bestående av krossade kakaobönor, vatten och kryddor, som de blandade till en välsmakande vätska. Det ursprungliga receptet på spanjorernas version av kakao bestod av kakaobönor, vatten, vin, peppar och socker. Det var emellertid först när kakaon något senare kom till England som man kom på att tillsätta mjölk till drycken, och därmed uppstod det numera så välbekanta kakaoskinnet

Illustrerad vetenskap

image430



Kommentarer
Postat av: Milla

Men herregud har du inget bättre för dig.
Kram Milla

2007-11-15 @ 20:01:16
Postat av: Marika

HAHAHA! Nope, jag har lite dötid och som du märkte hinner jag tom. ringa DIG och snacka skit! ;) Och kom ihåg, skippa lampan, satsa på hantlar!

2007-11-15 @ 20:07:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0